Članek

Neustavnosti v zakonodaji

Zahvala in odgovor - ugovor!

Seznanjam vas z zadnjim sporočilom iz Bruslja, ki izrecno poudarja, da je pridobivanje sredstev možno 1 leto po sklenitvi sporazuma med Slovenijo in EU komisijo.

Objavljeno Feb 02, 2018
Spoštovano Ustavno sodišče, spoštovane sodnice in sodniki,
(zahvala in konstruktiven ugovor-odgovor)
 
Zahvaljujem se vam za  skrbno obravnavo in ves trud, ki ni bil majhen in vesel sem, da ste ugotovili neustavnosti v zakonodaji ZRLI in ZVRK kot tudi neenakosti v kampanji. Imam pa ugovor, ki ni tako nepomemben. Verjamem, da je bil z vaše strani 2 dnevni instrukcijski rok in dodelitev pristojnosti DVK  v točki 5 vaše odločbe, zgolj nenameren spregled, ne pa zavestno takšna odločitev. Dvodnevni rok je zelo neživljenjski in zato nesprejemljiv. Pišem pa vam za to, ker sem prepričan, da to določbo  zlahka dopolnite oz. popravite.  
 
Ugovarjam pa zaradi neverjetnega dejstva, da je bila v mojem primeru DVK  sama generator neustavnosti in velik kršitelj človekovih pravic. To je v direktni koliziji z mojo ustavno pravico do poštenega postopka in poštenega sojenja. Žal z institutom referendumoma na DVK ravnajo kot s pojavom “nebodigatreba”  oziroma kot “svinja z mehom” (glej točka 6 in 8, stran 3 moje pritožbe US). To Vam po potrebi lahko dokumentirano dokažem celo z videoposnetki izjav njenega direktorja g. Vučka, ko se je izmotaval pri opravičevanju svojega velikega greha. Kar pa seveda ni čudno, saj je sedanji  direktor DVK  izrazito politično profilirana oseba – proti državljansko opredeljen človek in hkrati bivši visok funkcionar stranke LDS. Ta oseba na tej funkciji nikoli ne bi smela biti - ampak to je že drug problem.      
 
Demokratično in v duhu ustave  bi po mojem bilo, da bi US v Odločbi v 5 točki  odločilo, da se o datumu novega referenduma dogovorita pobudnik  referenduma in predsednik državnega zbora in to v roku, ki za to opravilo že zdaj velja za predsednika DZ.  V primeru spora med obema pa o datumu odloči predsednik države.To bi bil pomemben prispevek k demokratični praksi v Sloveniji.
 
Spoštovani, ta referendumski spor je unikaten in je njegova razrešitev zato zelo pomembna za nadaljnje, tudi dolgoročno, urejanje razmer na tem področju.  Zato to sporočilo pošiljam tudi medijem, kajti ta referendumski spor je pomemben za vse nas in za bodočo normativno in praktično ureditev postopkov ljudskega odločanja.
 
Spoštovane sodnice in sodniki, pričakujem in upam, da boste mojo pripombo upoštevali in  korigirali točko 5 v duhu mojega sporočila.   
 
Vili Kovačič, državljan K.
 
Pripis:
 
Imam  pa žal vtis, da vsi akterji v tej zgodbi (tudi US) delujejo pod vtisom časovne stiske, zaradi črpanja evropskih sredstev (blending razpis, kohezija, Junkerjev sklad, EIB) zato vas seznanjam z zadnjim sporočilom iz Bruslja, ki izrecno poudarja, da je pridobivanje sredstev možno 1 leto po sklenitvi sporazuma med Slovenijo in EU komisijo. Sporazum pa naj bi se sklenil nekje do aprila letos, za tem pa je še leto dni časa za konkretne pogodbe. oz dogovore.       
 
Obenem s tem obvestilom izražam mnenje in predlog Vrhovnemu sodišču, da bi bila seja javna, z zaslišanjem prič in odprta za medije !