Članek

Zapravljanje denarja v prazno

Pravni nihilizem in opravilna nesposobnost Ustavnega sodišča

Zdaj se vlada izgovarja, da je prav ta trasa nujna, ker naj bi zaščitila vodonosnike in da gre v tem zavoju za pridobivanje višine za preskok čez kraški rob. Vendar prav nasprotno je res – vse vodonosno področje se nagiba proti morju oz. Trstu ...

Objavljeno Aug 27, 2017

Gospodu Milanu Janušku iz Slovenj Gradca sem pravzaprav hvaležen, da se je osredotočil name, ker mi daje možnost odgovora, saj mnogi mislijo, da nasprotujem vladnemu projektu 2 tira zgolj iz »inata«, nekakšnega protesta in da ustavne sodnice in sodišče neupravičeno napadam, brez razloga. Gremo po vrsti, pri čemer začenjam z 2 tirom.

Pri vložitvi zahteve za referendum o zakonu o 2 tiru ne gre za mojo promocijo, ampak gre predvsem za – skozi 2 tir, bolestno željo vlade po predvolilni promociji stranke SMC in Mira Cerarja. To, da se gradnja 2 tira vleče že 20 let v nobeni normalni državi ne bi mogel biti argument za upravičenost začetka katastrofalno slabo načrtovanega projekta in to po trasi »slepega črevesa«, to je z velikanskim zavojem proti Trstu. Kar je seveda v letu 2017 popolni ABSURD. Poglejmo zakaj gre: leta 2010 je Italija odstopila od zahteve po tej trasi, kar pomeni, da je ta del trase danes popolnoma odveč in popoln nesmisel, ker je brez vsake uporabne vrednosti. Gre za 2 x 5 kilometrov predora in dva viadukta – kar predstavlja unikatni »podzemni vrtiljak«, ki ga svet še ni videl. Bo pa spomenik Cerarjevi neumni »razvojni« politiki, v resnici pa je spomenik slovenske neumnosti zapravljanju denarja v prazno – po logiki: čim dražje in tem dlje gradimo, tem bolje bo za nas pri koritu.

Zdaj se vlada izgovarja, da je prav ta trasa nujna, ker naj bi zaščitila vodonosnike in da gre v tem zavoju za pridobivanje višine za preskok čez kraški rob. Vendar prav nasprotno je res – vse vodonosno področje se nagiba proti morju oz. Trstu in bo zato z vladno podzemno traso vodonosnost izjemno ogrožena, pridobivanje višine pa je v tem podzemnem vrtiljaku enako NIČ – 0,5 metra. Obenem gre za izjemno sipko geološko sestavo terena, ki ne prenese tovrstnega posega. To kažejo dosedanje študije. Problem je temeljito obdelal dr. Damir Josipovič. Ko bodo detajlna geološka vrtanja to potrdila pa bo žal prepozno. Takrat Cerarja ne bo več. Mi pa bomo to norost drago plačali – pa ne le mi, tudi naši otroci in vnuki. Zato ponovno trdim: vse alternativne trase so bistveno boljše in manj nevarne za vodonosnike od katastrofalno škodljive vladne trase. Vse tri alternativne trase so pomaknjene bolj vzhodno in so boljše od vladne. Žal mediji tega ne povedo, in večinsko v en rog poudarjajo, da je referendum zgolj opozicijsko nagajanje vizionarstvu Mira Cerarja. Bog se usmili nas Slovencev, ki za Cerarjem tako vizionarsko hitimo čez kraški rob – v prepad.

Tudi trditev, da bi s spremembo trase zavlekli izgradnjo drugega tira za 5-10 let je čista laž. Z upoštevanjem alternativ bi se bistveno skrajšal čas izgradnje ! Da je nov prostorski načrt možno pridobiti hitro, pa dokazuje projekt MAGNA – 4 mesece. Naše geslo je: volivci glasujte PROTI, s tem bo projekt dvojnega – ne drugega tira, končan 2 x hitreje in 3 x ceneje ter brez stoletne škode za okolje ! In seveda brez uzakonjene korupcije – to je brez Cerarjeve (j)etike in brez finančnih posledic za naše otroke.

In zdaj še k drugi temi g. Januške – moji žaljivosti do Ustavnega sodišča. Edino sodnik Jaklič je zmogel pošteno presojo, da je odvzem prostosti – to je pripor, najhujši možni poseg v človekove pravice. Za Jadranko Sovdat pa ta poseg ni bil dovolj »očiten«, čeprav je ta kršitev kot najhujša možna, vidna iz vesolja. Po principu sorazmernosti v pravu je moja zahteva, da sodnica Jadranka Sovdat spremeni smer jadranja ali pa odstopi, prava malenkost. Vse to je zgolj milijoninka grobosti in krivic nasproti krivičnemu priporu - odvzemu svobode dr. Milku Noviču. To kar je v ločenem mnenju obrazložil sodnik Klemen Jaklič v primeru dr. Milka Noviča in o sedanji doktrini sojenja na US, katerega stališče pa si zasluži zgolj in samo pohvalo. Pilatovski kurz sedanjega vodstva US pa se mora čim prej spremeniti.

In še replika na primer Patria. Kot vemo je primer »zastaral«, namesto, da bi dobil pravični sodni epilog. Resnici na ljubo pa je treba povedati, da se je Janez Janša na to odločitev pritožil. In zgodilo se ni nič – sodniki so menda rekli, da je zastaranje obtožencu v korist, on pa naj bi s pritožbo želel sebi škodovati. Halo pamet , kje si ! Res ne vem kje živimo ? Naj razume kdor (z)more – jaz ne, in nikoli NE BOM.

Opravilna nesposobnost slovenskih sodišč – v tem primeru celo ustavnega sodišča, pa se kaže ne le v »mečkanju« odločitev na kar opozarja tudi g. Januška, kaže se tudi v tem, da se je žal US pod Jadranko Soldat sprevrglo v »vzgojno izobraževalni« organ, ki ga nižja sodišča gladko ignorirajo.

V primerih moje pritožbe zaradi diskriminacije sindikata vojakov v referendumu in tretje moje pritožbe zaradi neenakosti v referendumski kampanji pa bo zadeva šele zdaj dobila sodni epilog. »Mesarjenje« gospe Ane Vilfan po slovenskih pritožbah v Strasbourgu pa je tako empirično kot vsebinsko dokazljivo. Žal pa je v Strasbourgu aktivna še ena slovenska gospa »mesarica«iz istega gnezda in s podobnimi dosežki, Katarina Zidar Al Mutairi.

In še replika za konec! Tudi pri TEŠ 6 sem 5 let opozarjal na problem premoga, a zaman. Očitno velja samo eno: samo od hudega postaneš pameten. Predobro nam gre, zato se nekateri neovirano igrajo s tujim denarjem in z ljudstvom: v Magni s kmetijsko zemljo, pri trasi 3.r.osi prav tako in slepem črevesu ob Črnem kalu z obema hkrati.

Adijo pamet in poštenost ! Tovornjake na vlake, pravi vlada, čeprav ne ve kako to narediti. Ni dovolj nes-pamet, potreben je razum in pogum ! Obojega jim primanjkuje, ne le predsedniku DZ g. Brglezu - tudi vladi, ki se izogiba soočanjem, saj iz vrtoglavih višin napuha ni sposobna dati odgovore, ker jih nima.

Vili Kovačič, državljan K.