Članek

Večer s prvimi informacijami

Referendum o drugem tiru: so ustavni sodniki dali prav Kovačiču? (Večer)
Objavljeno Jan 31, 2018

Neuradni viri: ustavno sodišče naj bi odločilo, da referendumska in volilna zakonodaja nista skladni z ustavo. To je ustavnim sodnikom v presojo poslalo vrhovno sodišče, potem ko je aktivist Vili Kovačič izpodbijal končno poročilo o izidu glasovanja na referendumu o drugem tiru, ki je bil septembra.

Ustavno sodišče naj bi bilo v kratkem, zelo verjetno že jutri objavilo odločbo, s katero naj bi ugotovilo, da zakon o referendumu in ljudski iniciativi in del zakona o volilni in referendumski kampanji ni skladen z ustavo, smo izvedeli iz neuradnih virov. Zahtevo za presojo je ustavnim sodnikom poslalo vrhovno sodišče ob obravnavi pritožbe predsednika društva Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča zoper poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Referendum je bil septembra, za zakon je glasovalo 53 odstotkov tistih, ki so se udeležili referenduma. Teh je bilo le dobrih 20 odstotkov, zato referendum po veljavni zakonodaji ni uspel in je Cerarjeva vlada nadaljevala aktivnosti za začetek gradnje drugega tira.

Kovačičeva pritožba, v kateri se je skliceval na dokumente Sveta Evrope in OVSE, je sprožila prvi tovrsten referendumski spor v Sloveniji, zato bo odločitev zakoličila pravno prakso. Kovačič je v pritožbi navajal, da v referendumski kampanji ni imel enakega položaja kot vlada, ki je denar za kampanjo dobila iz proračuna. Ločeno od tega je Kovačič zahteval tudi ustavno presojo člena zakona o volilni in referendumski kampanji, ki po njegovem mnenju omogoča nesorazmerno porabo sredstev v referendumski kampanji. Kot pobudnik referenduma je želel doseči neustavnost dveh sklepov vlade, s katerima je imenovala delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji, hkrati pa je za referendumsko kampanjo namenila 97.000 evrov. Vlada in državni zbor sta v postopku vztrajala, da je referendumska zakonodaja ustrezna.

​Spet nazaj na vrhovno sodišče

A ustavni sodniki naj bi bili, tako neuradni viri, dali prav vrhovnemu sodišču in ugotovili neustrezne pravne praznine v zakonodaji. Ustavno sodišče bi se lahko odločilo bodisi za razveljavitev zakonske določbe bodisi za ugotovitev neustavnosti. Ustavni sodniki naj bi zadevo vrnili vrhovnemu sodišču, a z jasnimi navodili, kako neustavnost razrešiti.

​Vrhovno sodišče bo moralo med drugim tako odločiti tudi, ali je bila kršitev tako velika, da se referendum o drugem tiru razveljavi. Vrhovni sodniki naj bi tako med drugim tehtali, ali je 97 tisoč evrov za vladno kampanjo iz proračuna odločilno vplivalo na izid. Če bi temu pritrdili, lahko referendum pade in bi ga tako posledično morali ponoviti. Kar bi imelo na veliki projekt Cerarjeve vlade v volilnem letu seveda velik vpliv in bi ga zelo zavleklo. ​Morebitna odločitev ustavnega sodišča, da zakon o drugem tiru ne bo uveljavljen, zaustavlja njegovo gradnjo, je že decembra opozoril državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben.

vir https://www.vecer.com/referendum-o-drugem-tiru-so-ustavni-sodniki-dali-prav-kovacicu-6394471