Članek

Pritiski in grožnje

Obvestilo Ustavnemu sodišču, Vrhovnemu sodišču in vsej slovenski javnosti
Objavljeno Jan 18, 2018

Panika, ki je zajela Vlado in Državni zbor RS zaradi »škode«, ker zakon o 2TDK še ni uveljavljen, je tipična poteza za stran, ki nima argumentov in v obupu, z nekakšno škodo grozi in straši ljudstvo, ter širi atmosfero strahu celo na Ustavno sodišče in Vrhovno sodišče.

Volivcem ter vrhovnim in ustavnim sodnikom sporočam, da škode ni in je ne bo, kajti referendumska zavrnitev zakona bi šele omogočila, da bo 2 tir - po izboru optimalne trase, zgrajen 3 x ceneje, 2 x hitreje ter brez škode za okolje in vodonosnike ter brez posega v Naturo 2000, ki je strogo varovano območje. Ob tem pa izpostavljam, da vlada sploh nima investicijskega programa za izvedbo projekta in operira z 3-4 različnimi cenami. S tem v zvezi sem na tožilstvo že vložil predlog za kazenski pregon predsednika vlade in njenih članov.

Glede na pritiske in grožnje, ki jih tudi sam doživljam ter medijski stampedo proti meni in institutu referenduma sploh, pozivam vse ustavne in vrhovne sodnike, da pred odločanjem organizirajo javno sejo z zaslišanjem prič in soočenjem vlade in predstavnikov koalicije z drugo stranjo, to je z menoj, ki sem pobudnik referenduma in strokovno skupino, ki jo bom s svoje strani predložil za pričanje oz. soočenje.

To sem sicer v pritožbi že predlagal, vendar smatram da moram za zaščito javnega interesa in vladavine prava to ponoviti. Skupaj s prizadetimi sokrajani Črnega kala bom vložil tudi zahtevo za presojo ustavnosti zakona o 2TDK. Zadevo sem že prijavil v Brusel Evropski komisiji zaradi kršitve Nature 2000, korupcijskega tveganja in zaradi kršitve EU direktive o varstvu konkurence. V to sem prisiljen, ker domače institucije ne delajo. Prepričan sem, da je pravi epilog te zgodbe možen samo z razveljavitvijo referendumskega izida in razpisom novega - poštenega referenduma, ki bo sankcioniral kršitve v ustrezni ustavnopravno zakonski ureditvi. Demokracija in pravo ne smeta (p)ostati samopostrežni servis oblasti in igračka ljudi, ki si brez sramu privoščijo zlorabe javnih funkcij.

Pričakujem, da sodniki ne boste nasedli oholosti oblasti, ki o pobudniku in podpornikih referenduma, širi laži in panični strah o škodi za državo. Obenem pa ta ista oblast nasprotni strani v imenu demokracije v Državnem zboru zapira usta, to je v hramu demokracije ne dovoli niti glasovati o tem, da nasprotna stran spregovori. Zato bi bila javna seja US o tem zelo dobrodošla.

Ljubljana 17.01.2017 Vili Kovačič, državljan K.